WOERDEN EN DE ROMEINEN

Op de plek waar nu Woerden ligt, lag ooit een kamp van de Romeinen. Het castellum Laurum of Laurium was een legerplaats aan de noordgrens van het Romeinse Rijk. In ons land viel de grens samen met de loop van de rivier de Rijn. Hoewel de Romeinen een indrukwekkende landweg langs de Rijn hadden aangelegd, was de rivier destijds de drukste verkeersader. Zeker als het om het vervoer van zware vrachten ging, zoals bouwmaterialen en bevoorradingen voor de legerplaatsen.

In Woerden zijn tot op heden zeven Romeinse schepen gevonden die onder de grond verborgen lagen, afgezonken door de toenmalige bezetters. Behalve de vaartuigen zijn er nog talloze voorwerpen, waarvan er een aantal in het Stadsmuseum te bezichtigen zijn. In de parkeergarage onder het Kerkplein kun je foto’s zien van gevonden voorwerpen en een vitrine met restanten van een Romeins schip. Op de muren van de garage zie je afbeeldingen van hoe je je de aanwezigheid van de Romeinen in dit gebied kan voorstellen.

Tijdens de rondleiding vertelt de gids u over de aanwezigheid van de Romeinen aan de Rijn. Over de reden van hun aanwezigheid, over het dagelijks leven in die tijd (uiteraard aan de hand van de opgegraven gebruiksvoorwerpen), over de schepen die hier gevonden zijn en over alles wat nu nog herinnert aan de langdurige Romeinse bezetting.